Биљни и Животињски Свет на Светој Гори

 Света Гора поред различите конфигурације земљишта поседује невероватно разноврсну вегетацију али и бројне животињске врсте.

Свако ко је боравио на Атосу у време Васкрса био је у прилици да доживи дане у којима природа својим бујањем, чудесним мирисима и бојама слави Васкрслог Господа.

Свако ко је боравио на Атосу у време Васкрса био је у прилици да доживи дане у којима природа својим бујањем, чудесним мирисима и бојама слви Васкрслог Господа.

Предео поред Хиландара подсећа на неке делове шуамдије са ливадама и пропланцима препуним разноврсне траве и свакојаког цвећа, али је велики део свете горе под шумом и разноврсним растињем. На суровим стрмим литицама какво је на пример Каруља много је кактуса са слатким плодовима који вековима хране испоснике.

Шуме су великим делом континенталне, око Кареје је много стабала ораха (по њима је Кареја и добила име), а доста је и питомог кестена.

Поклоници су у прилици да пешачећи полуострвом током лета уберу понешто од зачинског биља пре свега ригани (оригано) или ловор. Ловором се иначе о празницима украшавају светогорски храмови у знак славе Христове.

На обронцима Атоса може се пронаћи и чувени планински чај који сви радо пију због пријатне ароме. Шуме по светој гори препуне су различитим врстама печурки, али ту је најбоље не импровизовати уколико нисте стручњак за ову област.

Готово сви светогорски манастири имају своје кипарисе (чемпресе).

У Хиландару доминирају два, мада их је у скоријој историји било неколицина.

У Великој Лаври Светог Атанасија је онај који је лично посађен од стране овог оснивача светогорских манастира.

Можда је највећа шума од кипариса баш она недалеко од српског манастира управо на месту боравка Душанове војске, када је овај владар походио хиландар.

Света Гора је препуна различитих врста птица, инсеката, шумских животињица које овде уживају у рајској природи. Има доста дивљих свиња по шумама, али оне готово никада не нападају људе, баш као и шакали и змије. Постоје и отровнице али оне беже од људи, и није забележено да су ујеле поклонике, али свакако треба бити пажљив на стазама, нарочито током лета. Добро је да први у колони носи штап.

Лов и риболов су на Светој Гори строго забрањени. Море око полуострва богато је рибом коју светогорци понекад користе на трпези.

Ту су и лигње, октоподи, шкољке који  се у исхрани светогораца за разлику од рибе третирају као посна храна.

 

ФОТОГРАФИЈЕ ПРИРОДЕ: