Богородица Одазвана

 О овој светој икони постоји следеће писано сведочанство у светом општежићу Констамониту:

У доба цара Константина Мономаха, десило се следеће чудо:

Црквењак манастира по имену Агатон много је туговао јер је манастир у свему оскудевао, нарочито у благољепију и осветљењу светог храма. А ближило се и време прославе преноса моштију светог првомученика и архиђакона Стефана, заштитника овог манастира. Тако жалостан Агатон се са топлим сузама молио Богородици пред овом њеног светом иконом.

Молећи се са побожношћу скоро читаву ноћ, старац се умори и седне у стасидију преко пута иконе, и одмах лак сан умири и успокоји његово бригом испуњено биће. Истог часа зачује из свете иконе Мајке Божје глас који рече да се не жалости и не узнемирава, јер се она брине о побољшању и благостању читаве Свете Горе, и као доказ за речено и на утеху монасима, напуни се црквени ћуп уљем, а посуде и складишта разним неопходним добрима. Чувши ове речи, Агатон се тргне из сна и чудећи се због овог виђења и сав испуњен радошћу и страхом истовремено, не могаше да поверује у оно што бејаше видео и чуо. Он сместа оде и доиста пронађе црквени ћуп препун јелеја, и уверивши се у оно виђење, пренесе братији ово велико чудо.

Тада настојатељ манастира по имену Иларион (касније и прот Свете Горе, а био је рођак цара Алексија Комнина) и сва братија, испуњени неисказаном радошћу и упаливши сва кандила и украсивши читав храм како доличи, прославише Владичицу Богородицу, целе ноћи појући и исповедајући чудеса њена, славећи уједно и првомученика и архиђакона Стефана. Од тада се кандило не гаси пред овом светом иконом Мајке Божје, у знак благодарности за сатворено чудо. А црквењак по виђењу прими велику схиму добивши име Захарије.

Ова света икона стоји на десном зиду Саборног храма.

Ћуп запремине четиристо литара чува се у манастирском подруму до данас