Васкрс у Хиландару

    Храм се посипа ловоровим лишћем у знак славе Христове. Цео се простор испуњава мирисима пољског цвећа које држе поклоници а на објави је обичај да се огромни, централни полијелеји зањише као и мањи полијелеји те се добије игра светлости која заједно са мирисима прати свеопшту радост. Храмом се разлеже радосни васкршњи тропар “Христос воскресе из мертвих, смертију смерт поправ и сушћи во гробјех живот дарова” и то наизменично са грчким “Христос анести екнекрон, танато танатон патисас ке тис ентис мнимаси зоин харисаменос”

Присутни па и они који по први пут чују најпознатији тропар врло брзо су понети и певају сви у глас. Звуци појања, мириси, велелепна игра светлости свећа узнесу сва чула и уз благодат која се излива целог човека подигну до истинске радости.

“Стога, дакле удјите сви у радост Господа свога и први и други, плату примите. Богати и убоги једни с другима ликујте. Уздржљивци и лењивци дан поштујте. Ви који сте постили и ви који нисте постили веселите се данас”, каже се у васкршњој беседи Светог Јована Златоустог која се чита у целости.

Богослужење се наставља све до јутра. Портом манастира одјекују празнична честитања “Христос воскресе”, “Ваистину воскресе”