Изложба фотографија Горана Вукчевића ”Пут у монашку земљу”

Према црквеном предању своје прво крштење многобожачко Атонско становништво је добило директно од Пресвете Богородице. Пред свој одлазак Мајка Божија је за старешину и учитеља оставила једног од апостола говорећи: «Благодат Божија нека буде на месту овоме и на онима који овде живе с вером и побожношћу, чувајући заповести Сина и Бога мога. Добра нужна за живот на земљи имаће с малим трудом у изобиљу, а живот на небесима им је припремљен. Милост Сина мога неће одступити од места овога до краја века. Ја ћу бити заступница овога места и топла молитвеница за њега пред Богом». Од тада па до данас Богородица је Заступница и Игуманија целе Свете Горе, а Света Гора се назива још и «врт Пресвете Богородице».

За наше поклонике овог врта, Света Гора има посебан значај јер се у њој, поред осталих, налази и српски манастир Хиландар. Овај манастир је Свети Сава визионарски осмислио као верски и културни центар Српској православној држави од свог настанка па све до данас.

Горан Вукчевић је у сталним одласцима на Свету Гору (преко 200 похода протеклих година). Живећи и «овде» и «тамо» он бележи своја искуства са аматерском опремом, наоружан фотографским апаратом званим «идиот» доказујући да «бој не бије свијетло оружје..», уздајући се у тренутну инспирацију, спонтаност и Божију вољу. Сваки одлазак са Свете Горе у себи носи клицу поновног враћања. Без Атоса је устину тешко живети у овим смутним временима. Са његових фотографија Света Гора снажно и интензивно наставља да позива првенствено на покајање и приклоњење Јединоме Човекољупцу – Исусу Христу.

 

ФОТОГРАФИЈЕ АУТОРА ГОРАНА ВУКЧЕВИЋА: