Изложба Фотографије Гаврила Принципа и Младе Босне у Прометеју

Издавачка кућа Прометеј у сарадњи са историчарима др Милошем Војиновићем и Милошем Ковићем, позива вас да за Видовдан у галерији Прометеј (Светозара Милетића 16, Нови Сад) посетите документарну изложбу

ФОТОГРАФИЈЕ ГАВРИЛА ПРИНЦИПА И МЛАДЕ БОСНЕ

Ово је, колико је нама познато,  први покушај да се на једном месту представи свеобухватно фотографско сведочанство повезано са Гаврилом Принципом и Сарајевским атентатом. Ова изложба не представља само архивистички подухват, већ анализом свих сачуваних фотографија чинимо покушај да понудимо одговоре на неколико питања: у којим околностима су настајале фотографије? како су настајале и зарад каквих потреба? шта нам говори изузетна потреба да се „види” Принцип? да ли фотографије допуњавају или оповргавају постојећа знања настала на основу писаних извора?

Свечано отварање изложбе заказано је за 28. јун од 19 часова. Поздравна реч припада Миодрагу Кузмановићу (испред удружења ратних добровољаца 1912–1918 њиховив потомака и поштовалаца – „Обилић 1912–1918”).

У пограму учествују: Милош Војиновић, Милош Ковић и Зоран Колунџија.

Милош Војиновић:

У тренутку када je Гаврилo Принцип повукао обарач, Млада Босна је заувек напустила анонимност.  Група босанско херцеговачких анти-хабзбуршки расположених ђака и студената постала је објекат знатижеље о којем су, услед несагледивих последица њиховог чина, многи желели да знају све што се знати може.  Догађаји из Сарајева незаобилазни су састојак сваке историје Балкана, Европе и света у 20. веку. Поред тога, фотографије повезане са атентатом – било да се ради о фотографијама атентатора или онима насталим тог судбоносног дана – стекле су снажно место у историјској свести. Проласком времена oне не губе на значају. Штавише, изгледа као да постају важније.

Милош Ковић:

50-годишњица Атентата и Млада Босна много су боље били заступљени у јавном животу него ово у наше доба кад смо обележавали 100-годишњицу. Прилика је да се сви поправимо.

 

Улаз је слободан.
Добро нам дошли!

ИК Прометеј

Светозара Милетића 16

Нови Сад, 21 000

телефон: 021/6616-018

e-mail: prometej.promocije@gmail.com

sajt: www.prometej.rs