Испосница Светог Саве

 

  У средишту Кареје недалеко од свештене општине и протатске цркве налази се испосница Светог Саве називана још  и посница или типикарница.

Једна од најугледнијих келија на Светој Гори, коју је подигао Свети Сава Српски 1199. године, одмах после подизања Хиландара, посвећена је  Светом Сави Освећеном Јерусалимском.

У њој се Свети Сава Српски посветио строгом испосништву према прописима Карејског типика који је сам на писао, а чији се оригинал, као најстарији документ чува и данас у хиландарској библиотеци – ризници.

Постоји неколико преписа тог списа али је најстарији онај урезан на мермерној плочи изнад улазних врата на зиду цркве карејске испоснице.

У испосници Светог Саве следећи пример највећег српског светитеља живе монаси који се добровоњно јаве за ту службу. Они не треба да се занимају ничим другим осим молитвом за цео свет и да за дан и ноћ прочитају цео Псалтир (књигу псалама Давидових из Старог завета), а у току седмице целокупно Четворојеванђеље.

После повлачења смерног старца Симеона, данас у испосници Светог Сава, сада у испосници Светог Саве служи отац Никодим.

На иконостасу цркве испоснице налази се чудотворна икона Богородице Млекопитатељнице коју је по предању донео Свети Сава из манастира Светог Саве Освећеног. Она се налази са десне стране царских двери на месту које је предвиђено за икону Господа Исуса Христа што је јединствен случај у целом православљу. Уз Млекопитатељницу Свети Сава је из манастира Светог Саве Освећеног, из Свете Земље донео и чудотворну икону Пресвете Богородице Тројеручицу као и жезло Патерицу која се дуго налазила у истоименој келији недалеко од Кареје, а од Светог Илије (2. август 2004. године) и она се чува у самој испосници.

 

ЧУДОТВОРНА ИКОНА:

БОГОРОДИЦА МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦА