Како до Свете Горе

    Ако неко жели да посети Свету Гору на Атосу, потребно је обезбедити дозволу боравка, тзв. ДИАМОНТИРИОН. Процес добијања овог документа је једноставан.

Први корак је телефонски позив Одељењу за поклонике Свете Горе у Солуну.

Користите енглески или грчки језик. Дежурном службенику пријавитећете своје податке, дане током којих желите да боравите на Светој Гори и у којим манастирима ћете боравити.

Посета Светој Гори дозвољена је према Типику монашке државе искључиво мушкарцима. Они који нису држављани грчке, обавезни су да преузму препоруку за посету у Одељењу за поклонике у Солуну.  Ова канцеларија налази се на адреси Егнатиа .Додатне информације добићете на телефон. Посета се одобрава у трајању од 4 дана. Број поклоника којима се дневно одобрава улазак у Свету Гору, ограничен је на 120. Због тога је веома важно да термин своје посете пријавите неколико седмица раније. Посебно су учестале посете од маја до октобра. Канцеларије су отворене за рад са странкама од 8 до 14 часова. Празницима су канцеларије затворене. Током 4 дана могуће је видети само делић Светогорских светиња, па ћете се, верујемо, одлучити да у Врт Пресвете Богородице на поклоњење дођете више пута. За дужи боравак од 4 дана потребно је да се обратите Управи Свете Горе у Кареји.

На Сету Гору (у питању је полуострво) путује се из луке Уранополис или луке Јерисос, док се копнени пут ретко користи.

ДИАМОНТИРИОН ћете добити у поклоничкој канцеларији у Уранополису или пред улазак у брод у Јерисосу. Потребан вам је пасош и преузета препорука из канцеларије у Солуну (адреса – Егнатиа бр.109). Улазна такса износи (25 еура) по особи, или (15 еура) уколико сте студент. Свештена лица Свету Гору могу посетити искључиво уз благослов Васељенске Патријаршије у Цариграду под чијом је јурисдикцијом Монашка држава на Атосу. На дозволу боравка су исписани ваши подаци: име, презиме, број пасоша, занимње, назив манастира које посећујете и датуми одобрених посета.

ДИАМОНТИРИОН и пасош показаћете овлашћеном лицу при уласку у брод. Уколико сте ноћили у Јерисосу или Уранополису (цена ноћења износи од 25 еур. за двокревети апартман па навише), потребно је да устанете рано како би на време регулисали дозволу. Из Солуна до Атоса потребно је путовати 2 сата. Брод из Јерисоса полази у 8 часова, а из Уранополиса у 9,45 часова. Уколико пропустите прилику, нови одласци су тек следећег јутра. Уз то, корисно је напоменути да из Уранополиса брод полази сваког јутра, док из Јерисоса, изван летње сезоне , само одрђеним данима (понедељак, чтвртак, субота) и то уколико је море мирно.

Брод ће вас из Уранополиса одвести до луке Дафни (за око 90 мин.). Претходно ћете проћи луку Јованица (где излазите ако вам је дредиште Хиландар), заим Арсане (пристаништа) манастира Зограф, Констамонит, Дохијар, Ксенофонт, Пантелејмон. Последња станица је централна светогорска лука Дафни. Одавде ћете аутобусом (за око 30 мин.) стићи у светогорску престоницу Кареју. Аутобуси полазе, пошто преузму путнике, по приспећу брода.

Ако продужавате уз обалу, улазите у брод АГИА АНА који ће вас одвести у манастире Симонопетра, Григоријат, Свети авле или у Нови скит, скит Свете Ане на Каруљу или у Кавсокаливију.

Ако на Свету Гору стижете из Јерисоса, прва станица је пристаниште Хиландара. Преостајевам још пола сата хода до манастира. Следе манастири Есфигмен, Ватопед, Пантократор, Ставроникита и Ивирон Ако желите да идете даље, а нисте спремни на вишечасовно пешачење светогорским стазама (што је иначе најбољи начин поклоничког похода), можете изнајмити такси у Кареји или из најближег манастира.