Манастир Зограф

    Зограф је смештен на северозападном, шумовитом обронку Свете Горе, на пола сата хода од мора. Основан је почетком X века. Подигла су га тројица браће, родом из бугарске Ахриде. Предање казује да подигавши невелику цркву, браћа нису знала коме, у чију част да је посвете и какву икону да насликају на припремљеној дасци. Усрдно су се молили Богу и Господ је услишио њихову молитву.

Када су ушли у цркву, запрепастили су се угледавши на припремљеној дасци лик светог великомученика Георгија победоносца. Обрадовани, посветили су манастир светом великомученику Георгију Победоносцу и захваљујући тој чудотворној икони манастир је прозван “Зограф” тј. “Иконописац”.

Манастир Зограф је брзо процвао и проширио се, али не задуго. Услед пиратских пљачкања и најезди Латина, он је разрушен, опљачкан и опустео.

Почетком XVI века манастир је обновио и у многоме доградио молдавски војвода Стефан. Манастир је реконструисан у XVIII веку.

Саборна црква посвећена је светом великомученику и Победоносцу Георгију (овај манастирски празник обележава се 6. маја по Григоријанском календару).

У храму се чувају три чудотворне иконе светог Великомученика Георгија: прва, названа “Зограф”; друга, која је у манастир приспела из Арабије; трећа од молдавског војводе Стефана VI. У храму се чувају и чудотворна икона Богородице Услишитељице; делићи животворнога Крста Господњег и делови моштију: светог мученика Стефана, свештеномученика Игњатија Богоносца, Антипе и Харалампија, мученика Никите, Нестора, Кирјака, апостола Андреја Првозваног, Евтихија патријарха цариградског и многих других.

Осим Саборне цркве овде се налази још десет параклиса. У дворишту, на месту куле у којој је изгорело 26 мученика за време папских прогона 10. октобра 1276. године, подигнут је споменик.

Манастирска библиотека садржи много грчких и словенских рукописа и књига.

 

ЧУДОТВОРНЕ ИКОНЕ:

БОГОРОДИЦА АКАТИСТНА

БОГОРОДИЦА УСЛИШИТЕЉИЦА

СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ГЕОРГИЈЕ ПОБЕДОНОСАЦ

 

ФОТОГРАФИЈЕ МАНАСТИРА: