Манастир Филотеј

    Манастир Филотеј налази се на издигнутој висоравни на североисточној страни Свете Горе, од Ивирона удаљен око два сата хода. Филотеј је један од најстаријих манастира Свете Горе и свој назив дугује светом преподобном Филотеју, који га је основао у XI веку и био његов ктитор.

У старо време, на том месту стајао је храм који су подигли хришћани још пре него што је Света Гора насељена монасима. Изворници напомињу да је ту некада постојао идолопоклонички храм, а недалеко, на тромеђи поседа лавре, Филотеја и Ивирона налазио се антички град Клеона. Манастирски летопис из 973. године казује: “…на месту где сада стоји Саборна црква, постојао је некада идолски храм.” Предање приповеда да је онога дана, када је под буром, Пресвета Богородица приспела на Атон, била дочекана од стране житеља Атона који су обавештени од пророка истрчали из својих идолских храмова у сусрет Богородици, која је ступила на обалу. Могуће је да је у знак сећања на овај догађај Филотејска црква посвећена Благовештењу Пресвете Богородице.

Манастир има уобичајени облик правилног четвороугаоника, а високе зидине завршавају се низовима келија.

У средини манастриског дворишта смештена је Саборна црква посвећена Благовештењу Пресвете Богородице, из XVIII века с очуваним живописом из тог периода. Радови на изградњи манастира одвијали су се у XVIII и XIX веку.

Од манастирских светиња овде се чувају: део животворнога дрвета Крста Господњег и делови моштију светитеља: Јована Златоуста, великомученице Марине, великомученика Пантелејмона, светог Луке Еладског, мученика Исидора, свештеномученика Харалампија, великомученика Димитрија Солунског, мученице Параскеве. Осим тога, у храму на левом клиросу, налази се чудотворна икона Мајке Божије, под називом “Слатко целивање” (Слаткољубива) или грчки “Гликофилуса”.

Осим Саборне цркве постоји и седам параклиса.

Библиотека поседује древне рукописе и књиге.

 

ЧУДОТВОРНА ИКОНА:

БОГОРОДИЦА УМИЉЕНИЈА

 

ФОТОГРАФИЈЕ МАНАСТИРА: