Молитвеник

Молитва Господња

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да будевоља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

 

Молитва Пресветој Богородици

Богородице Дјево, радуј се благодатна Маријо, Господ је с Тобом; благословена си Ти међу женама, и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших. Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

 

Молитва Светом Сави

 О, свештена главо, преславни чудотворче, Светитељу Христов Саво, српске земље првопрестолниче, чувару и просветитељу, а свих хришћана добронадежни пред

Господом заступниче, Теби припадамо и молимо се: дај нам да будемо учесници љубави Твоје према Богу и ближњима којом је душа твоја за живота испуњена била. Озари нас истином, просветли ум и срце наше светлошћу Божанствене Науке. Научи нас да по примеру Твоме, љубимо Бога и ближњега свога и заповести Господње непогрешиво да испуњавамо, да будемо и ми чеда Твоја, не само по имену, него и по целом животу свом. Моли се, Свети Архијереју, за Свету Православну Цркву и отаџбину Твоју земаљску, која Те увек са љубављу поштује. Погледај милостиво на сваку душу верних Твојих поштовалаца, који траже милост и помоћ Твоју. Буди над свима у болестима лекар, у јадима посетилац, у бедама и невољама помоћник, а у часу смртноме милостиви покровитељ и заштитник, да се помћу Светих Твојих молитва удостојимо и ми грешни да задобијемо вечно спасење и наследимо Царство Небеско. Да, Свече Божији, не постиди уздања нашег, које на тебе чврсто полажемо, него нам  укажи твоју многомоћну заштиту, да славимо и појимо дивнога међу светима својима, Оца и Сина и Светога Духа, свагда сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Свагдашње молитве православног хришћанина

У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин. Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин. Слава Теби, Боже наш, Слава Теби. Царе Небесни, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и даваоче живота, дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше. Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас (трипут). Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин. Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена твога ради. Господе помилуј (трипут). Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Символ Вере

Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог. И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог; рођеног, не створеног, једносуштног оцу, кроз Кога је све постало; Који је ради нас људи и нашег спасења сишао са небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек; И који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен; И који је васкрсао у трећи дан, по Писму; И који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца; И који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, Његовом царству неће бити краја. И у Духа Светога, Господа, Животворнога, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке. У једну, свету, саборну и апостолску Цркву. Исповедам једно крштење за опроштење грехова. Чекам васкрсење мртвих. И живот Будућега века. Амин.

 

Химна Богородици

Достојно је ваистину да блаженом зовемо Тебе, Богородицу, увек блажену и свебеспрекорну, и Матер Бога нашега.Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима, Тебе што Бога реч непорочно роди, ваистину Богородицу, ми Те величамо.