Панагуда (Келија Старца Пајсија Светогорца)

О старцу Пајсију Светогорцу:

  Свети Пајсије Светогорац је један од најзначајних и најуваженијих светогорских стараца 20. века. Канонизован је од стране Васељенске патријаршије 13. јануара 2015. Године и прославља се 12. јула по новојулијанском календару, односно 29. јуна по јулијанском календару. Велики број православних у Грчкој, Русији и Србији сматрао је оца Пајсија светим док још увек није био званично канонизован.

Рођен је 25. јула 1924. године у малоазијском селу Фараса, у Кападокији. Његов отац Продромос, био је градоначелник Фарасе и веома побожан човек. Духовни отац Продромосове породице био је чувени свети Арсеније Кападокијски.

Свети Арсеније га је лично крстио 7. августа 1924. године. Само недељу дана након тога Османлије насилно су протерали Грке из Кападокоје. Његова породица заједно са избеглицама из Фарасе након многих искушења стигли су у Пирејску луку у Грчкој, где су остали да живе.

Након учествовања у Грчком грађанском рату, 1949. године, одлази на Свету Гору. Тамо се замонашио у манастиру Есфигмену 1954. узевши име Аверкије. Исте године по благослову напушта Есфигмен и прелази у манастир Филотеј где постаје ученик оца Симеона. 1956. године је пострижен у малу схиму и тада узиме име Пајсије. 1962. године је отишао на гору Синај у келију Св. Галактиона, да би се две године касније, услед болести вратио на Свету Гору у Ивиронски Скит Св. Архангела.

Године 1966. озбиљно се разболео и до краја живота имао проблеме са здрављем.

Крајем 1967. одлази у Катунакију где се настањује у Ипатијевој келији која припада манастиру Велика Лавра.

Следеће 1968. године старац Пајсије одлази у манастир Ставроникита где постаје ученик руског подвижника оца Тихона који је живео у келији Часног Крста. После смрти старца Тихона настањује се у његовој келији где живи до 1979. године када прелази у манастир Кутлумуш, тј. испосницу овог манастира по имену Панагуда.

Године 1988. старац Пајсије је тешко оболео од канцера. Последње дане провео је ван Свете Горе у женском манастиру Св. Јована Богослова у Суротију, код Солуна. Тамо је умро 12. јула 1994. године.

 

Келија Панагуда:

  Келија Панагуда припада Светом манастиру Кутлумуш, а некада у њој је боривала особа задужена за виноградарство при овом манастиру. Налази се на брду недалеко од стазе која повезујем Свети манастир Ивирон и Кареју, окружена са пуно вегетације.

Црква келије посвећена је Рођењу Девице Марије (по томе је позната и као Панагуда, односно Света Марија Мала). Параклис се налази са десне стране ходника чим се уђе у келијуу, а са леве стране је келијица у којој се подвизаваи Свети Старац Пајсије. Врата на крају ходника воде ка балкону са којег се види Кареја.

Док је живео овде, Свети Отац Пајсије је примао и тешио ожалошћене Божје људе и  стотине људи га је свакодневно тражило, а он је преузимао њихове болове, тескобе и бриге, а уместо тога дајући им савете како да реше проблеме, радост и мир.

Након старчеве смрти и одласка Господу, Панагуду су посећивали и даље је посећују многи поклоници, она је даље место ходочашћа и сви хришћани који стигну у то подручје проводе одређени део времена у дворишту келије и у Параклису који се налази у њој.

 

ФОТОГРАФИЈЕ: