Пећина Светог Антонија

   Свети Антоније Печерски рођен је у малом месту Љубеч, 983 близу Чернигова.

У Руској православној цркви сматра се оснивачем и оцем монаштва у Русији.

Световно име му је било Антипа. Рано је напустио Русију и отишао на Свету гору, где се замонашио и подвизавао у манастиру Есфигмен, односно у испосници (пећини) на брду изнад манастира. Године 1028. вратио се у Русију где је живао животом пустињака у пећини на планини Берестово.

Његов аскетски живот привукао доста хришћана који су следећи његов пут прихватили монаштво и пустињаштво. Тако је на том месту створена чувена Кијевско-печерска лавра. Када је број монаха достигао 12 људи, ископана је дубље пећина, и у њој саграђена црква, трпезарија и одвојене монашке келије. Након тога, Антоније се повукао се из манастира и отишао поново у шуму. Око њега су поново почели да се насељавају монаси. Тако је уз благослов Антонија изграђен на планини први дрвени храм Успења Пресвете Богородице.

Свети Антоније Печерски је умро 7. маја 1073. године у Кијеву, у својој 90. години живота.

Пећина у којој се подвизавао  Свети Антоније налази се на брду изнад манастирског гробља до које се долази уском стазом узбрдо од гробља. До пећине се стиже за око десетак минута хода, а одакле се пружа предиван поглед на манастир Есфигмен и околину.

 

ФОТОГРАФИЈЕ ПЕЋИНЕ СВЕТОГ АНТОНИЈА: