Предавање у Прометеју: Косовски завет – култура памћења у српској епици

У оквиру пројекта СРПСКА ПОЕЗИЈА НА ШВЕДСКОМ ЈЕЗИКУ који организује српска дијаспора у Стокхолму и Министарство спољних послова Издавачка кућа Прометеј вас позива на предавање које ће се одржати 31. октобра са почетком од 19 часова у Галерији Прометеј ⌊Светозара Милетића 16, Нови Сад⌉.

Др Снежана Вукадиновић
Косовски завет – култура памћења у српској епици

Учествују:

Др Снежана Вукадиновић
Раденко Рајевић
Зоран Колунџија

Улаз је слободан.

Добро нам дошли.

Више о др Снежани Вукадиновић:
Снежана Вукадиновић, рођена је 1964. године у Оџацима. Академску каријеру започела је 1995. године са запослењем у Карловачкој гимназији – Сремски Карловци као професор латинског и старогрчког језика. Од 2004. радила је као сарадник у настави на Филозофском факултету у Новом Саду. Магистрирала је 2006. године на Одсеку за српски језик и књижевност у Новом Саду, са темом „Упоредне судбине два хероја: Херакле и Марко Краљевић“. Од 2007. до 2013. године радила је као асистент на Одсеку за историју Филозофског факултета у Новом Саду. Исте године је и докторирала на Катедри за класичне језике у Београду са темом „Антички мит као историјска метафора у песништву Клаудија Клаудијана“. Од 2014. до 2019. године радила је као доцент класичне филологије на Одсеку за историју Филозофског Факултета у Новом Саду. Од 2019. године ради као ванредни професор класичне филологије на истом факултету. Од 2023. године покреће по први пут на Медицинском факултету у Новом Саду предмет класични језици у медицинској терминологији.

Идејни је покретач Интердисциплинарног научног скупа са међународним учешћем под називом „Сеобе од антике до данас“ који се од 2018. године одржава сваке треће године на Филозофском факултету у Новом Саду. Истражује античку и српску епику, античку митологију и религију и компаративне теме у књижевности. Аутор је научне монографије „Феникс – птица вечности, Лактантије – Клаудије Клаудијан“. Потписник је многих научних радова у земљи и иностранству. Пише поезију (На маргинама дневника професорке мртвих језика, 2012) и кратке приче (Глад и један глагол, 2016.) Живи у Новом Саду.