Русик – стари манастир Свети Пантелејмон

    Русик – стари манастир Свети Пантетелејмон припада руском монаштву и налази се око 3 километара удаљен од мора изнад садашњег манастира Свети Пантелејмон који се налази на самој обали. Основан је почетком XII века.
У историји српског народа манастир Русик заузима посебно место. Према предању, млади принц Растко најмлађи син владара Србије великог жупана Стефана Немање стигао је на Свету Гору у јесен 1192. године противно вољи оца са жељом да се замонаши. Војска коју је Стефан Немања послао за Растком затекла га је у руском манастиру Русик као мирјанина – искушеника и хтела да га одмах поведе кући. Међутим, Растко и монаси смислише “побожну превару”. Замолили су војнике да крену ујутру тек пошто се молитвама претходно одужи Богу. И док се војска у току ноћи обилно гостила Растко се у манастирској кули постригао, обукао монашку расу добивши име по светом Сави Освећеном. Из Русика Свети Сава прешао је у манастир Ватопед где му се 1197. године придружио и отац сада већ монах Симеон.
Када је престала опасност од разних напада од стране пирата и Турака почетком XIX века руски монаси су се из Русика преселили у нови манастир на обали. Након неког времена стари Русик је скоро потпуно запустео и изгубио статус манастира. Данас у Русику нема стално присутних монаха већ га обилазе и одржавају монаси из Пантелејмона.

ФОТОГРАФИЈЕ: