Светогорска ризница – фонд уметничких дела

О ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛУ ,,ВОДИЧ КРОЗ СВЕТУ ГОРУ’’

 

   Интернет портал под називом ”Водич кроз Свету Гору” представља јединствену интернет презентацију на овим просторима o монашкој земљи – Светој Гори. Интернет портал је званично почео са радом 25.09.2006.године уз подршку Задужбине светог манастира Хиландар, а уз благослов Игумана светог манастира Хиландара архимандрита Методија и Хиландарског братства.

На веб сајту је представљено мноштво оригиналних, живописних и аутентичних фотографија, текстова кao и емисија о Светој Гори које су настале захваљујући нашим колегама и сарадницима праћених њиховим личним поклоничким искуствима, уз низ појединости и занимљивости које до сада нису публиковане у књигама на тему Свете Горе.

На адреси www.svetagora.info сви заинтересовани посетиоци могу пронаћи бројне податке и информације о највећој ризници православља, Светој земљи која стојички пркоси свим изазовима у данашњим тешким и турбулетним временима и остаје неприкосновени светионик и рука спаса свима који у њу верују. Међусобно се преплићу историјски и географски подаци, све до практичних савета за припрему поклоничког пута на Атос.

Један од главних циљева презентације јесте приближавање Свете Горе широј популацији, упознавање са историјом нашег народа, очување традиције и развоја културе.

Пре извесног времена, на предлог и иницијативу колега започет је пројекат ”Допринос култури” који има за циљ промовисање уметности као безвременске категорије, представљањем уметника са ових простора и њихових уметничких дела.

Осим домаћих истакнутих уметника, који су својим радовима обогатили постојећи фонд уметничких дела интернет портала ”Водич кроз Свету Гору” морамо споменути и изузетну  сарадњу коју имамо са издавачким кућама ”Прометеј” из Новог Сада и ”Лагуна” из Београда, а које су кроз даривање књига и доставу електронског материјала (одломака из књига које су нам по тематици блиске) обогатиле садржај наше презентације и учиниле да иста буде још садржајнија, интересантнија и привлачнија посетиоцима.

Свакако је вредно споменути и изложбе фотографија Свете Горе колеге и аутора Вукчевић Горана, који је почевши од 2003. године организовао више изложби широм Србије, у институцијама од јавног значаја, попут Српског Народног Позоришта у Новом Саду, Дома Војске у Београду, Патријаршијском Дому у Сремским Карловцима, Културном Центру у Александровцу… чиме је такође дат одређени допринос очувању традиције и ширењу културе.

У плану нам је да у наредном периоду, изложимо радове наших реномираних уметника са којима смо остварили сарадњу и да прикупљена дела представимо широј јавности промовишући уметност на најбољи могући начин. Жеља нам је да се љубитељи уметности у нашој земљи упознају са поменутим прикупљеним делима, које нису имали прилике да виде, као и да кроз изложбе утичемо на млађе нараштаје да у што већем броју посете наше изложбе и самим тим утичемо на њих да заволе уметност.

У наставку чланка налазе се биографије аутора и фотографије прикупљених радова који сачињавају фонд  уметничких дела интернет портала Водич кроз Свету Гору.

Опширније о самим ауторима и њиховима делима можете прочитати и погледати на интернет сајту ”Веб галерије Атос”  који се налази на адреси http://galleryathos.com/.

* Фонд прикупљених уметничких дела са кратким биографијама аутора и фотографијама радова, можете прегледати одабиром ПДФ фајла који се налази у наставку:

Уметничка Дела