Хиландарска Посна Јела

Препоручујемо три опробана рецепта за предстојећи Велики пост.

 

Посне пирошке са сојиним сиром

(спремају се и користе када је пост разрешен на уљу)

 

Потребно:

 

1 кг белог брашна

20 гр. сувог квасца

соли

шећера

млаке воде

 

Припрема:

 

Брашно, квасац, шећер, со и вода се замесе у фину уједначену масу, тако да се одлепљује од посуде. Затим се маса остави око 1х да одлежи. Све се изручи на дрвену плочу, развије се и сече на квадратиће. У сваки комадић се завије мало сојиног тофу сир који се предходно исече на штанглице. Сваки комад се увије у тесто и пржи на врелом уљу.

 

 

Хлепчићи са маслинама

 

Ови хлепчићи су веома здрава и укусна храна који Грци радо једу у мрсне дане. У грчким пекарама врло често се поред осталог пецива налази овај специјалитет.

 

Тесто:

 

1 кг брашна

квасац

вода

маслиново уље

 

Замеси се 1 кг брашна са квасацем и водом у тесто које се остави да ускисне око 1 х. Тесто је потеребно замесити нешто тврђе као за хлеб. Затим се премеси и остави још 10 минута да одстоји. Од ове смесе се одвоји пет лоптица од по 200 гр. Сваки комад се добро развије. током развијања се маже маслиновим уљем  све док не почне да се фино тегли под прстима.

 

Надав:

 

сецкане очишћене маслине на колутиће

црни лук

кечап

 

Исецкане маслине се помешају са црним луком и кечапом према укусу и посоли се.

Надев се наноси на тесто а затим се тесто умота у ролнице које се затворе на крајевима а затим лагано руком притисне да се ролнице спљоште. Поставе се у плех који је намазан маслиновим уљем и пеку на температури од 220 °Ц.

 

Хиландарске пљескавице

 

Потребно:

 

300 гр. соје у љуспицама

2 главице црног лука

зачини

брашно

 

Соју у љуспицама држати потопљену у врелој води 5 минута а потом је добро исцедити. Лук исецкати што ситније и додати у смесу од соје. Затим зачинити по укусу (со, бибер, вегета, траве као што су босиљак, першун, оригано и сл. већ према укусу). Додати брашно тако да се могу умесити пљескавице. Пржити на маслиновом уљу и сревирати уз помфрит или пире кромпир.

У време када није пост хиландарци овој смеси додају и два цела јајета.