12. Мај: Свети Василије Острошки Чудотворац и Исцелитељ

  Српска православна црква и верници прослављају данас Светог Василија Острошког, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог, у Црној Гори и место су ходочашћа за вернике свих религија.

Свети Василије Острошки рођен је у селу Мркоњићи, Попово Поље у Херцеговини, у Републици Српској. Православни верници овог светитеља поштују и светкују у свим српским земљама.

На крштењу је добио име Стојан. Прву књигу учио је у манастиру Завали, а у манастиру Тврдошу се замонашио добивши име Василије. После боравка у Светој Гори, у Пећкој патријаршији је рукоположен у чин епископа. Као епископ је најпре боравио у Тврдошу, а касније прелази у Острог.

Неуморан у подвизима молитве, поста, физичког труда и многобројних брига за добро своје пастве, Свети Василије се упокојио 29. априла 1671. године.

Одмах по проглашењу за свеца, народ је почео да долази на његов гроб да се моли, као што су и долазили за време његовог земаљског живота. На гробу се дешавала многобројна чуда, која ни до данас, поред његових целебних моштију у Острогу не престају.