Свети Великомученик Георгије

О овој икони постоји усмено предање које сведочи да потиче из доба иконоборства, када су безаконим наређењем цара спаљиване свете иконе. Трагајући за иконама у намери да их поломе и спале, извршиоци цареве заповести пронађу и ову свету икону, и узевши је баце у ватру да изгори. Икона је међутим остала усправна усред пламена, чврста као дијамант или несагориви камен, док се ватра у потпуности није угасила.

Видевши да је онај свепрождирући огањ тек мало нагорео светитељеву одећу, а свето и часно лице остало потпуно нетакнуто од страшне ватрене стихије, сви се задивише. Тада најдрскији и најбезбожнији међу иконоборцима, обузет неисказаним бесом, зграби бодеж и забоде га светој икони у браду. Са посеченог места истекне крв, на велико чуђење и изненађење свих присутних.

Видевши ово неочекивано чудо и изненадивши се, окупљени се разиђу својим кућама. А један побожан човек узме у току ноћи свету икону и дошавши на обалу помоли се усрдно Господу да дође крај страшној бури иконоборства. Обратишви се потом и светој икони, помоли се овако: “Великомучениче Христов и Победоношче Георгије, ти си и за живота а и по својој славној и мученичкој смрти учинио безбројна чуда, ти си и ову своју икону сачувао од огња; сачувај је и од мора, и однеси је где ти сам познајеш и желиш, у славу Бога нашег, који те на земљи и на небу прослави!” Ово рекавши спусти икону у море.

И тако се онај хришћанин врати своме дому, а Велики Георгије благоизволи да пошаље и ову своју свету икону на Свету Гору Атос као у неко прибежиште, као што је и друге свете иконе Божји промисао привео путевима Њему познатим, и положио је недалеко од мора, близу светог манастира Ксенофонта, крај извора лековите минералне воде. Тамо се налазио један манастирчић посвећен светом великомученику Димитрију Мироточивом, чији Саборни храм стоји до данас. Он је толико мали, да има само један једини улаз у олтар – царске двери на средини. Видевши изненадну појаву ове свете иконе и испунивши се неизмерном радошћу, монаси је са великом побожношћу и поштовањем пренесу у свој манастир.

Касније је уз саму црквицу светог великомученика Димитрија Солунског подигнут и Саборни храм, посвећен Победоносцу Георгију. Тако проширен, манастир је добио име светог Георгија. Нису престали међутим овдашњи монаси да славе величанствено и великомученика Димитрија и да свакодневно на отпусту служби помињу поред светог Георгија и Великог Димитрија.

Ова света икона постављена је у новом, великом Саборном храму светог Георгија, на источном стубцу десне певнице, и на њој је великомученик насликан у читавој фигури. На његовој бради видљива је рана од убода и на њој згрушана крв, која до данас објављује гласно, чистије од сваке благозвучне и гласне трубе чудеса великомученика и победоносца Георгија. У новије време ова света икона украшена је сребром.