30% попуста на дело из Едиције Србија 1914–1918 📚

Драги љубитељи књиге,

Када КЊИГУ НЕДЕЉЕ тражимо међу насловима Едиције Србија 1914–1918, пред нама је велики изазов. Свако ново коло ове едиције доноси нове, непознате чињенице о Великом рату и попут слагалице помаже да склопимо јасну слику о нашој земљи, нашим прецима и страним (не)пријатељима који су тада кројили историју.
За ову недељу одабрали смо дело Француска, Србија и настанак краљевине СХС. Искористите 30% попуста до недеље, 5. маја и сазнајте све детаље за само 1750 динара уместо пуне цене од 2500 динара.

ЖЕЛИМ ДА САЗНАМ ВИШЕ

Од почетка 20. века, Француска је путем економије и културе имала велики утицај на Краљевину. За време повлачења на Крф, допринела је опоравку наше војске и тако стекла нашу захвалност и поверење у тешким временима. Њени званичници чинили су све како би након Првог светског рата окренули што више држава против Немачке, највише због страха од повратка њене моћи и утицаја који је имала.
Ипак, до објављивања ове књиге постојало је веома мало историографских публикација које би детаљно приказале добре и лоше стране односа Француске и Краљевине. Други проблем односио се на једностран приступ: већина објављених радова имала је за циљ да подржи борбу Србије на француској страни против заједничких непријатеља.

Зато се јавило главно питање: Да ли је заиста било тако?

Како би допринео тражењу одговора, Станислав Сретеновић, поделио је приказ односа двеју земаља у три дела. У првом делу описан је утицај француске политике у Краљевини СХС пре званичног настанка краљевине (од 1878. године).
Други део
посвећен је француским утицајима на Краљевину путем ширења француског језика и културе, наметања војних интереса и изазовима у економским односима.

У трећем делу сазнаћете како се Француска носила са конкурентским земљама – Немачком и Италијом, које су такође имале своје интересе у тадашњој Краљевини. Трећи део доноси и заокрет у даљем ширењу француског утицаја: од „француско-српског“ ка „француско-јужнословенском“.

Неке од тема које вас чекају у овом делу:
– Како је текао процес зближавања са српском православном црквом?
– Како су дипломате, свештеници и професори допринели ширењу
француског језика у Краљевини?
– Како је Француска утицала на краљевску копнену војску?

Ова књига допашће се љубитељима историје који стално трагају за насловима у којима ће сазнати више о одређеном историјском периоду. За почетак прочитајте увод – првих неколико страна биће довољно да закључите да ли желите да сазнате више о односима Србије и Француске током турбулентног периода 20. века.

Уживајте у читању!

Ваш Прометеј