Духовна и цивилна управа Свете Горе

Духовна управа Свете Горе

СВЕТА ЗАЈЕДНИЦА

 

    Сагласно са статутом Свете Горе Атонске, свештеничку администрацију бира административно тело Света заједница, налази се у Кареји и састављена је од 20 монаха – представника манастира. Сваки манастир бира једног представника, који управља канцеларијом годину дана и бива замењен почетком Нове године. Протатска црква припада Светој заједници. Посвећена је Успењу Пресвете Богородице и живописана је од стране познатог сликара светих икона – Мануела Панселиноса.

20 манастира подељено је у 5 група од по 4 манастира, с тим да само вође тих група, имају право да сваке пете године дају протоепистатиса. Групе су сачињене овако:

 

  1. Велика Лавра (Дохијар, Ксенофонт и Есфигмен)
  2. Ватопед (Кутлумуш, Каракал и Ставроникита)
  3. Ивирон (Пантократор, Филотеј и Симонопетра)
  4. Хиландар (Ксиропотам, Свети Павле и Григоријат)
  5. Дионисијат (Зограф, Пантелејмон и Констамонит)

 

Смена прота одвија се у протатској цркви у Кареји сваке године на празник Свих Светих Атонских (14. јун по Григоријанском календару).

 

Цивилна управа Свете Горе

    Света Гора је аутономни део Грчке државе и политички припада Министарству иностраних послова, а духовно је под јурисдикцијом Васељенске Патријаршије у Цариграду. Света Гора је подељена на 20 аутономних области. Сваком облашћу, као и монашким насеобинама на тој територији, управља по један манастир. Цивилни управитељ – гувернер и његов заменик, постављени су од стране министра спољних послова Грчке, који је једини компетентан да их поставља и разрешава тих дужности. Седиште им је у Кареји.

Телефони канцеларије Гувернера су: (2377) 023 230, 023 214, 023 290