Vesti

27. Септембар: Воздвижење Часног Крста – Крстовдан

Велики непокретни празник који се слави два пута током године: 5. јануара и 14. септембра. У те дане се прослављају два догађаја. Први је проналазак Часнога крста у IV веку, који је пронашла царица Јелена. Други је повратак Часнога крста у Јерусалим, пошто су га у својим освајањима отели и однели Персијанци. Крст је повратио цар Ираклије у VII веку. Празник је почео да се прославља од 326. године, када је и пронађен.

Обилазећи Свету Земљу света царица Јелена намисли да потражи часни Крст Христов. Неки старац Јеврејин, по имену Јуда, једини знаде мјесто где се Крст нахођаше, па присиљен од царице изјави, да је Крст закопан под храмом Венериним, кога подиже на Голготи цар Адријан. Царица нареди, те порушише тај идолски храм, па копајући у дубину нађоше три крста. Док царица бјеше у недоумици, како да распозна Крст Христов, пролажаше мимо тога мјеста пратња са мртвацем. Тада патријарх Макарије рече, да мећу на мртваца редом један по један крст. Када метнуше први и други крст, мртвац лежаше непромењено. А када ставише на њ трећи крст, мртвац оживје. По томе познаше, да је то часни и животворни Крст Христов. Метнуше га по том и на једну болесну жену, и жена оздрави.

Тада патријарх уздиже крст, да га сав народ види, а народ са сузама пјеваше: Господе помилуј! Царица Јелена направи ковчег од сребра и положи у њ часни Крст. Доцније цар Хозрој освојивши Јерусалим, одведе многи народ у ропство и однесе Крст Господњи у Персију. У Персији Крст је лежао 14 година. 628. године цар грчки Ираклије побједи Хозроја и са славом поврати Крст у Јерусалим. Ушавши у град цар Ираклије ношаше Крст на својим леђима. Но на једанпут стаде цар и не могаше ни корака крочити. Патријарх Захарија виде ангела, који спречаваше цару да у раскошном царском одјелу иде под Крстом и то по оном путу по коме је Господ, бос и понижен, ходио. То виђење објави патријарх цару. Тада се цар свуче, па у бједној одјећи и босоног узе Крст, изнесе га на Голготу, и положи у храм Васкрсења, на радост и утеху цјелог хришћанског свјета.

ИК Прометеј: Пратећи програм изложбе „Дневници сеоба: записи о новосадским породицама“

Драги пријатељи,

У четвртак, 28. септембра са почетком у 19 часова у галерији Прометеј (Светозара Милетића 16, Нови Сад) биће одржан пратећи програм недавно отворене изложбе „Дневници сеоба: записи о новосадским породицама“ на којем ћемо представити породицу Јовановић – Вакин.

У програму учествују др Гордана Петковић, Петар Самарџија, Љиљана Лазић и Георг Јовановић.

Историја породице Јовановић – Вакин сеже до пред крај 17. века, када се доселила у Нови Сад током Велике сеобе. Из ње су потекли чувени новосадски повртари, виноградари и трговци – Стефан, Јован, Милан,Ђура, Никола… а један од чланова ове разгранате породице је и чувени композитор и тамбураш Васа Јовановић.

Улаз на овај програм је бесплатан.

Добородишли!

ИК Прометеј

Светозара Милетића 16

Нови Сад, 21 000

телефон: 021/6616-018

e-mail: prometej.promocije@gmail.com

sajt: www.prometej.rs

ИК Прометеј: Промоција књиге о Милунки Савић у Удружењу књижевника Србије

У октобру 2023. године навршава се 50 година од смрти Милунке Савић, хероине Великог рата. Као добровољац, под именом Милун, борила се у Балканским ратовима и Првом светском рату од 1912. до 1918. године.

Била је пример смелости и јунаштва у опасним и тешким борбама с непријатељем. Враћала се у ратне походе и након бројних рањавања, а њеном руковању бомбама дивили су се и припадници непријатељских снага.

Са девет рана, 12 српских и страних одликовања и чином наредника, заслужила је дивљење многих европских званичника, али не и поштовање државника своје земље. Делује да њена борба за живот заправо почиње после рата – борба за егзистенцију ћерке Милене и три усвојене девојчице о којима је бринула.

Представљала је контраст између ратне борбености, срчаности, родољубља са једне стране и благости, скромности и једноставности са друге.

Придружите нам се сутра (уторак, 26.09.2023.) у 19 часова у Удружењу књижевника Србије (Француска 7, Београд) када ћемо представити ново издање књиге Милунка Савић – Витез Карађорђеве звезде и Легије части.

У програму учествују један од аутора књиге, Видоје Голубовић, и уредници издања Драган Инђић и Зоран Колунџија.

 

Добродошли!

С поштовањем

ИК Прометеј

Светозара Милетића 16

21 000 Нови Сад

021/6616-018

063/727-36-92

Културни програми у галерији Прометеј: 12–16. септембар

Уторак 12. септембар 2023. – промоција књиге „До увира”, 19 часова

У уторак, 12. септембра, са почетком у 19 сати, у галерији Прометеј (Светозара Милетића 16, Нови Сад) биће одржана промоција књиге Станке Ћаласан „До увира“.
Осим ауторке у програму учествују Дина Заварко, рецентент и књижевнице Мирајана Штефаницки Антонић и Сања Обрадовић. У музичком делу програма учествује Оља Петровић, а специјални гост промоције је Александар Јокановић, директор Градске библиотеке у Новом Саду.

Среда 13. септембар 2023. – сећање на Душка Трифуновића

Издавачка кућа Прометеј. Креативни клуб ЕДУКО, удружење Корени и Музеј пчеларства Живановић позивају вас на програм посвећен Душку Трифуновићу. Поводом обележавања годишњице од рођења великог песника, у среду 13. септембра, организован је програм са следећом сатницом:

  • 10.00 – излазак на гробље (Черат, Сремски Карловци)
  • 11.00 – Винарија Живановић – представљање књиге Бранка Перића „Твој нас уздиже стих“
  • 19.00 – Галерија Прометеј: СЕЋАЊЕ НА ДУШКА – говори Бранко Станковић и приказује прилог о Душку Трифуновићу (Квадратура круга, РТС)

Дођите да се заједно подсетимо драгог пријатеља и суграђанина.

Четвртак 14. септембар 2023. – промоција књиге „Недовршена прошлост”, 19 часова

У четвртак, 14. септембра, са почетком у 19 сати, у галерији Прометеј (Светозара Милетића 16, Нови Сад) биће одржана промоција нове књиге Синише Корице „Недовршена прошлост“.

Осим аутора у програму учествују Зоран Жидишић и Зоран Колунџија, а публика ће имати прилику да чује и мишљења о књизи које су написали Перо Зубац и професори Новосадског универзитета – Филозофског факултета са Одсека за компаративну књижевност, др Сава Дамјанов емеритус и др Владимир Гвозден, и књижевник, писац Срето Батрановић.

Петак 15. септембар 2023. – програм културе сећања Пробој Солунског фронта, 18 часова

У петак, 15. септембра, са почетком у 18 сати, обележићемо годишњицу пробоја Солунског фронта. Овом приликом биће представљена нова публикација издавачке куће Прометеј „Албум гробља и гробова – 70 снимака српских горбља са Солунског фронта“ коју је приредио Јован М. Сретеновић, потпуковник у пензији.

У другом делу програма публика ће имати прилике да погледа документарни филм у режији Горана Вукчевића „Последњи чувар“ посвећен Ђорђу Михаиловићу, чувару српског гробља Зејтинлик.

Субота 16. септембар 2023. – промоција књиге „Агапе”, 19 часова

У суботу, 16. септембра, са почетком у 19 часова, пдржаће се представљање двојезичног издања збирке песама „Агапе“ Драгана Вукашиновића.

У програму поред аутора учествују Милутин Ж. Павлов и Зоран Колунџија.

Улаз на све програме је бесплатан.
Добро нам дошли.

ИК Прометеј

Светозара Милетића 16

Нови Сад, 21 000

телефон: 021/6616-018

e-mail: prometej.promocije@gmail.com

sajt: www.prometej.rs

ИК Прометеј: Представљање романа Наташе Смирнов Кратки резови

У четвртак 7. септембра, са почетком од 19 сати, у галерији Прометеј (Светозара Милетића 16, Нови Сад), одржаће се промоција романа Кратки резови.

У програму учествују:

prim dr sci med Јасминка Марковић – дечији психијатар и психотерапеут
Александар Танурџић
Корана Боровић

Улаз је бесплатан.

Добро нам дош

 

ИК Прометеј

Светозара Милетића 16

Нови Сад, 21 000

телефон: 021/6616-018

e-mail: prometej.promocije@gmail.com

sajt: www.prometej.rs

28. Август: Успење Пресвете Богородице – Велика Госпојина

Пресвета Дјева Марија, Богородица, посредница нашег спасења, поживела је још доста дуго после Вазнесења Сина свог. Док је умирао на крсту, Син њен, Исус Христос на чување ју је предао светом Јовану Богослову. У његовом дому, на Сиону, живела је она у непрестаној молитви ишчекујући дан када ће отићи Сину свом. Често је походила сва она места, која су подсећала на велике догађаје и велика дела Сина њеног. Својим молитвама, саветима, кротошћу и трпељивошћу помагала је она светим апостолима у ширењу Божје речи. Најдуже времена у молитви проводила је на Јелеонској Гори, молећи Бога да је што пре узме себи.

И тако једном док се молила јави јој се архангел Гаврило и бловести јој да ће кроз три дана да се упокоји, нашта се она веома обрадовала. Пожелела је да пре свог упокојења види још једном све апостоле и жеља јој би испуњена. Ношени крилима анђела и на облацима, скупише се сви апостоли да последњи пут заблагодаре овој Мајци над мајкама, Пресветој Богородици. Опростивши се од њих, она предаде свој дух Богу. Ковчег са њеним светим моштима уз пратњу мноштва хришћана пренели су у Гетсимански Врт, у гробницу родитеља њених, Светих Јоакима и Ане. Док су га носили кроз град, из њега се непрестано ширио благоухани мирис. Један од јеврејских свештеника дрзну се те рукама дохвати ковчег, али му у том тренутку обе руке отпадоше, те он поверова у Христа и оне му се повратише.

Изложба Фотографије Гаврила Принципа и Младе Босне у Прометеју

Издавачка кућа Прометеј у сарадњи са историчарима др Милошем Војиновићем и Милошем Ковићем, позива вас да за Видовдан у галерији Прометеј (Светозара Милетића 16, Нови Сад) посетите документарну изложбу

ФОТОГРАФИЈЕ ГАВРИЛА ПРИНЦИПА И МЛАДЕ БОСНЕ

Ово је, колико је нама познато,  први покушај да се на једном месту представи свеобухватно фотографско сведочанство повезано са Гаврилом Принципом и Сарајевским атентатом. Ова изложба не представља само архивистички подухват, већ анализом свих сачуваних фотографија чинимо покушај да понудимо одговоре на неколико питања: у којим околностима су настајале фотографије? како су настајале и зарад каквих потреба? шта нам говори изузетна потреба да се „види” Принцип? да ли фотографије допуњавају или оповргавају постојећа знања настала на основу писаних извора?

Свечано отварање изложбе заказано је за 28. јун од 19 часова. Поздравна реч припада Миодрагу Кузмановићу (испред удружења ратних добровољаца 1912–1918 њиховив потомака и поштовалаца – „Обилић 1912–1918”).

У пограму учествују: Милош Војиновић, Милош Ковић и Зоран Колунџија.

Милош Војиновић:

У тренутку када je Гаврилo Принцип повукао обарач, Млада Босна је заувек напустила анонимност.  Група босанско херцеговачких анти-хабзбуршки расположених ђака и студената постала је објекат знатижеље о којем су, услед несагледивих последица њиховог чина, многи желели да знају све што се знати може.  Догађаји из Сарајева незаобилазни су састојак сваке историје Балкана, Европе и света у 20. веку. Поред тога, фотографије повезане са атентатом – било да се ради о фотографијама атентатора или онима насталим тог судбоносног дана – стекле су снажно место у историјској свести. Проласком времена oне не губе на значају. Штавише, изгледа као да постају важније.

Милош Ковић:

50-годишњица Атентата и Млада Босна много су боље били заступљени у јавном животу него ово у наше доба кад смо обележавали 100-годишњицу. Прилика је да се сви поправимо.

 

Улаз је слободан.
Добро нам дошли!

ИК Прометеј

Светозара Милетића 16

Нови Сад, 21 000

телефон: 021/6616-018

e-mail: prometej.promocije@gmail.com

sajt: www.prometej.rs

ИК Прометеј: Програм промоција у галерији Прометеј

  1. мај – промоција новог романа Тамаре Сарафијановић

 

У понедељак, 29. маја, са почетком у 19 часова, у галерији Прометеј (Светозара Милетића 16, Нови Сад) биће представљен нови роман Тамаре Сарафијановић „Карма“.

Питање које лебди кроз цео роман пратећи судбину главне јунакиње и оставља простора за размишљање сваком читаоцу, јесте управо да ли је карма нешто што човек несвесно следи, а мисли да сам одлучује и да ли је могло бити и другачије? – Соња Медић

„Карма“ Тамаре Сарафијановић је драматична прича која дира у емоције и рацио. Фабула романа је изазовна психолошка студија где доминира однос фаталне жене (распусне опсенарке) и заљубљеног мушкарца. Оно што ову књигу издваја од других је то што вас час изненади, час узбуди, час вас понесе, час шокира.

  1. мај у 18 часова: Поетско вече – представљање збирке „Воли ме заувек”

У среду, 31. маја са почетком од 18 часова у галерији Прометеј  (Светозара Милетића 16, Нови Сад) одржаће се представљање збирке песама „Воли ме заувек” ауторке Вере Мијатовић.

У програму ће учествовати:
Ана Правиловић
Слободан Ђуровић
Бранко Мијатовић
Дејан Спасојевић
Вера Мијатовић

  1. јун – промоција књиге „Завештање Атлантиде” Бојана Димитријевића

У четвртак 1. јуна, са почетком у 19 часова, у галерији Прометеј (Светозара Милетића 16, Нови Сад) одржаће се промоција књиге Завештање Атлантиде, аутора Бојана Димитријевића.

Што сам више проучавао ову тему, постајао сам све више свестан њене актуелности и важности за судбину човечанства, јер се борба око завештања Атлантиде и сада одвија пред историјском сценом људског рода као каква античка драма. На такав закључак натерала ме је и фасцинантна Пекићева књига јер је он без сумње веровао у Атлантиду, у њено постојање и живу борбу која се поводом ње и данас води као судбоносна битка посрнулог човечанства. Штавише, историја човека по Пекићу и није ништа друго до вечита пропаст и рађање нових цивилизација које достижу свој технолошки врхунац, а онда се међусобно уништавају, руше и почињу из почетка у архетипској борби добра и зла и есхатолошком сукобу човека и аутомата, Бога и ђавола, духовног и механичког човечанства. – из Предговора

  1. јун – представљање новог кола едиције Пречански Срби до слома Аустроугарске

Ново коло едиције Пречански Срби до слома Аустроугарске сада је богатије за још три нова наслова:

„Ђорђе Стратимировић”, Дејан Микавица и Горан Васин

„САБЉА, ПЕРО и КРСТ – српско свештенство у Босни и Херцеговини (1878–1914)”, Боривоје Милошевић

„Историја Карловачке митрополије”, Горан Васин и Ненад Нинковић

„Историја Карловачке митрополије”, Горан Васин и Ненад Нинковић

Промоција ће се одржати у петак 2. јуна са почетком у 12 часова у галерији Прометеј (Светозара Милетића 16, Нови Сад) . У програму учествују:

Горан Васин
Ненад Нинковић
Боривоје Милошевић
Илија Туцић
Зоран Колунџија

Улаз је слободан. Добродошли!

ИК Прометеј

Светозара Милетића 16

Нови Сад, 21 000

телефон: 021/6616-018

e-mail: prometej.promocije@gmail.com

sajt: www.prometej.rs

Прометеј дарује! Бесплатна књига за вас!

Јосиф Бродски је једном рекао: Већи грех од спаљивања књига је не читати књиге.

Светски дан књиге се прославља широм света од 23. априла 1995. године, када је овај празник писане речи установљен на Генералној конференцији Унеска у Паризу.

Ипак, ова традиција вуче знатно дуже корене у Шпанији, где се овај датум обележава од 1923. године, као дан када су преминули великани светске књижевности Мигел де Сервантес и Вилијам Шекспир.

Ове године, Прометеј својим читаоцима, поводом овог пазника, дарује књигу Чудесан живот дипломираних књижевникаАлесандра Карере. Сам наслов носи у себи танану иронију, будући да сви знамо каква судбина очекује дипломиране књижевнике у овим временима. Од 1993. године ова књига је доживела чак седам издања.

Овом приликом вас подсећамо да на сајту Прометеја до краја априла траје Велики ускршњи попуст од 40% на све наше наслове! Пожурите, количине су ограничене!

Књига није храна, али је послатица. Тин Ујевић

Свој примерак књиге можете бесплатно преузети кликом овде.

Ваш Прометеј!

ИК ПРОМЕТЕЈ – Едиција Српске Војводе

Драги пријатељи интернет презентације Водич кроз Свету Гору,

Желимо да вас обавестимо да ћемо вас у наредном периоду у сарадњи са Издавачком кућом Прометеј из Новог Сада информисати о најинтересантнијем штиву ове издавачке куће.

Овај серијал започињемо са Едицијом Српске Војводе.

Одбрана Косова поља 1915

Број страна / Повез / Писмо:

206 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 
ИСБН: 978-86-515-1395-7
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

ВОЈВОДА РАДОМИР ПУТНИК 1

Број страна / Повез / Писмо:

379 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1389-6
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

ВОЈВОДА РАДОМИР ПУТНИК 2

Број страна / Повез / Писмо:

316 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1390-2
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

МОЈЕ УСПОМЕНЕ

Број страна / Повез / Писмо:

358 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1394-0
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

ВОЈВОДА ЖИВОЈИН МИШИЋ

Број страна / Повез / Писмо:

483 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1396-4
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

ВОЈВОДА СТЕПА СТЕПАНОВИЋ 1

Број страна / Повез / Писмо:

259 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1383-4
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

ВОЈВОДА СТЕПА СТЕПАНОВИЋ 2

Број страна / Повез / Писмо:

301 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1384-1
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

МЕМОАРИ. СОЛУНСКИ ФРОНТ, СРБИЈА, БАЛКАН, ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА 1918–1919.

Број страна / Повез / Писмо:

232 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 17 × 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1382-7
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј