Кареја

    Кареја је монашки градић, својеврсна престоница Светог Атона. Сама реч ’’кареја’’ у преводу значи ‘орах’, којих има много у околини града. Налази се на самој средини полуострва, на североисточним обронцима Свете Горе. Атон је такорећи монашка република, али притом сваки манастир има свој типик.

У Кареји се налази Протат, у коме се остварује врховна самоуправа и суд, а у граду се такође налази и управитељ. Протат образује ‘Свештена заједница’ (‘Кинотис’), а из Свештене заједнице изабрани Савет – ‘Епистасија’. Свештену општину сачињавају заступници манастира (Антипросопи), по један из сваког од двадесет светогорских манастира. Епистасија, која има функцију извршне власти, формира се сваке године од по једног представника из пет главних манастира. Најстарији од Епистаса је Протоепистас. Протоепистасима могу бити монаси само из пет главних манастира: Велике лавре, Ватопеда, Ивирона, Хиландара и Дионисијата, и они се смењују по реду.

У Кареји се налазе конаци свих атонских манастира, осим манастира Кутлумуша, који је покрај саме Кареје. Такође се налазе пошта, телеграф, царина, лучна и полицијска управа, продавнице и амбуланта. Карејска Саборна црква Успења Пресвете Богородице је најстарија на Светој Гори и према предању основао ју је 335. године цар Константин Велики. Храм је страдао од пожара, а обновљен је у Х веку за време владавине цара Никифора Фоке. У ХΙΙ веку храм су уништили католици, а поново су га обновили бугарски цареви. Овде су сачуване фреске из XIV века, а на горњем делу олтара налази се светиња Кареје, чудотворна икона Мајке Божије Достојно Јест, а чува се такође и чудотворна икона Христа Спаситеља. Чудотворна икона Мајке Божије Млекопитатељница налази се у келији Светог Саве Српског званој Типикарница. У Кареји живи око сто монаха.

Достојно јест јако ваистину

блажити Тја, Богородицу.

Присноблаженују и Пренепорочнују

и Матер Бога нашего.

Честњејшују Херувим

и славњејшују без сравњенија Серафим.

Без истљенија Бога Слова рождшују,

сушчују Богородицу, Тја величајем.

 

ЧУДОТВОРНЕ ИКОНЕ:

БОГОРОДИЦА ДОСТОЈНО ЈЕСТ

ХРИСТОС СВЕДРЖИТЕЉ

 
БЕЛЕШКЕ: 

ИСПОСНИЦА СВЕТОГ САВЕ

ВАСКРС У КАРЕЈИ

 

ФОТОГРАФИЈЕ КАРЕЈЕ: