Vesti

Хуманитарно музичко вече: Прометеј и пријатељи у СНП-у

Издавачка кућа Прометеј вас са великим задовољством позива у понедељак, 12. децембра, на хуманитарно музичко-поетско вече „ПРОМЕТЕЈ И ПРИЈАТЕЉИ“ у Српском народном позоришту у Новом Саду.

У програму учествују:

Бора Чорба
Биља Крстић
Оливер Њего
Нерон Микандус
Јована Балашевић
Миодраг Петровић
Хор СНП-а

Концерт и књижевно вече одржаће се у понедељак, 12. децембра, са почетком у 20 часова у Српском народном позоришту у Новом Саду. Улазницу можете обезбедити куповином било које књиге у издању Прометеја, на нашој адреси (Светозара Милетића 16) радним данима од 7 до 15 часова или у СНП-у пред почетак концерта. Сав приход од улазница намењен је деци „Дечијег села“.

Добродошли!
Ваш Прометеј

ИК Прометеј

Светозара Милетића 16

Нови Сад, 21 000

телефон: 021/6616-018

e-mail: prometej.promocije@gmail.com

sajt: www.prometej.rs

ИК Прометеј: Дневници сеоба (записи о новосадским породицама)

Изложба

ДНЕВНИЦИ СЕОБА

ЗАПИСИ О НОВОСАДСКИМ ПОРОДИЦАМА

 

Изложба Дневници сеоба – Записи о новосадским породицама, ауторки др Гордане Петковић и Коране Боровић, у Галерији ИК Прометеј, биће постављена од 8. до 27. децембра 2022, и друга је по реду у години у којој Нови Сад носи титулу Европске престонице културе.

Прва изложба, на којој су представљене новосадске породице Шосбергер, Карлаварис, Капамаџија и Бори, отворена почетком ове године у оквиру програмског лука Сеобе (фебруар-март), изазвала је одличне реакције публике. Из тог разлога, али и у намери да се у наредним годинама представе старе новосадске породице, у овом месецу уследиће још једна изложба на којој ће бити представљене породице Ивковић, из које су потекли чувени новосадски штампари, књиговесци, књижари и трговци, Сакач, чији су припадници угледни лекари, и Хаџи, чувени адвокати и спортски радници.

Основни циљ изложбе Дневници сеоба – Записи о новосадским породицама јесте да се сачувају за будућност драгоцени подаци о новосадским породицама, које су изнедриле уважене чланове локалне заједнице, а који су често излазили из тих оквира. Значајан сегмент, на којем истраживање почива, јесте коришћење грађе из приватних, породичних збирки, најчешће брижљиво чуваних и далеко од очују шире јавности. На основу документарне грађе (докумената и фотографија) и одабраних личности и породичних докумената, усмених предања и анегота, које су сачуване у наведеним породицама, публика ће имати прилику да упозна јавну и приватну историју њихових најугледнијих чланова.

Посетиоци ове изложбе имаће прилику да се увере у мултикултуралност нашег града и суживота припаданика различитих националних заједница, које су утицале на формирање његовог идентитета.

Сеобе јесу специфичност Новог Сада, а свака од представљених породица дошла је у одређенеом тренутку у прошлости, даљој или ближој, и настанила се у овом граду, који је био и остао тачка њихових сусрета.

Отварање изложбе је у четвртак, 8. децембра 2022, у 18 сати, у Галерији Прометеј, Светозара Милетића 16. Изложба ће трајати до 27. децембра, а током тог периода биће органозовани пратећи програми за сваку од наведених породица.

Реализацију изложбе подржала је Градска управа за културу.

Ваш Прометеј

ИК Прометеј

Светозара Милетића 16

Нови Сад, 21 000

телефон: 021/6616-018

e-mail: prometej.promocije@gmail.com

sajt: www.prometej.rs

04. Децембар: Ваведење Пресвете Богородице

Када се Пресветој Деви Марији навршише три године од рођења, доведоше је родитељи њени свети, Јоаким и Ана, из Назарета у Јерусалим, да је предаду Богу на службу према ранијем обећању своме. Три дана пута има од Назарета до Јерусалима; но идући на богоугодно дело тај пут не беше им тежак. Сабраше се и многи сродници Јоакимови и Анини, да узму учешћа у овој светковини, у којој узимаху учешћа невидљиво и ангели Божји. Напред иђаху девице са запаљеним свећама у рукама, па онда Пресвета Дева, вођена с једне стране оцем својим а с друге мајком. Беше Дева украшена царским благолепним одећама и украсима, како и приличи кћери царевој, невести Божјој.

Ваведење је један од дванаест великих хришћанских празника. Означава улазак (уведење) свете Богородице у храм.

Хиландар – На дан празника Ваведења Пресвете Владичице Богородице, који наша Света Православна Црква прославља 21. новембра по јулијанском календару а 4. децембра по грегоријанском календару, Света  царска српска лавра манастир Хиландар свечано прославља своју манастирску славу.

Уочи манастирске славе, служи се свеноћно бденије уз учешће монаха из других светогорских манастира и присутних гостију. Сва служба је величанствена и у свему царска. У манастиру се поводом славе спрема свечана трпеза и кољиво са изображеном иконом Ваведења и друго кољиво за парастос свим ктиторима и приложницима обитељи који се служи истога дана али увече.

У складу са древним обичајем сваке године игуманско место на један дан преузима игуман Светог манастира Ватопеда. Посебне братске везе између Ватопеда и Хиландара утемељене су још у време Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог и сваке године за време манастирских слава игумани два манастира замењују места.

ИК Прометеј: Отварање изложбе и трибина: Милунка савић и хероине Великог рата

Поштована/и,

У галерији Прометеј (Светозара Милетића 16, Нови Сад), у четвртак1. децембра, са почетком у 18 сати, биће отворена изложба Димитрија Вујадиновића под називом „Милунка Савић и хероине Великог рата“.

На свечаном отварању говориће Батрић Ћаловић, председник удружења „Обилић 1912–1918“, Зоран Колунџија, директор издавачке куће Прометеј и уредник едиције СРБИЈА 1914–1918, др Видоје Голубовић, аутор књиге Милунка Савић – витез Карађорђеве звезде и Легије частидр Гордана Петковић, виши кустос Музеја града Новог Сада и аутор изложбе, Димитрије Вујадиновић.

Изложба ће бити отворена до среде, 7. децембра, а радно време галерије је од 7 до 15 часова радним данима.

Реализацију изложбе подржала је Градска управа за културу и улаз за све посетиоце је бесплатан.

ИК Прометеј

Светозара Милетића 16

Нови Сад, 21 000

телефон: 021/6616-018

e-mail: prometej.promocije@gmail.com

sajt: www.prometej.rs

ИК Прометеј: Промоција књиге и изложба ЈЕЛЕНА КАРАЂОРЂЕВИЋ ПЕТРОВНА

Издавачка кућа Прометеј, Удружење „Обилић 1912–1918” и РТС срдачно вас позивају да својим присуством увеличате представљање књиге и изложбу Јелене Делибашић :

ЈЕЛЕНА КАРАЂОРЂЕВИЋ ПЕТРОВНА
Прислов биографији принцезе српске и кнегиње руске
Дневник ходочашћа (1884–1962)

Уз подршку Краљевског дома Карађорђевића о књизи и изложби говориће:

Зоран КОЛУНЏИЈА, Издавачка кућа Прометеј
Дејан САБАДОШ, Удружење „Обилић 1912–1918”
Академик Драган СИМЕУНОВИЋ
Јелена ДЕЛИБАШИЋ

Промоција ће се одржати у петак, 28. октобра у 17 часова у галерија Прометеј.

Добро нам дошли.
Улаз је бесплатан.

 

ИК Прометеј

Светозара Милетића 16

Нови Сад, 21 000

телефон: 021/6616-018

e-mail: prometej.promocije@gmail.com

sajt: www.prometej.rs

ИК Прометеј: Промоција књиге „Срби у Албанији“

Поштовани/а,

У петак, 8. јула, са почетком у 19 часова, у галерији Прометеј (Светозара Милетића 16, Нови Сад) одржаће се промоција књиге Биљане Живковић. У програму поред ауторке учествује и проф. Батрић Ћаловић, испред удружења „Обилић 1912–1918“.

Пуну деценију списатељка Биљана Живковић путује у Албанију, обилази Србе, њихове насеобине, села и градове где бораве, посећује цркве и српске светиње и пише о узбудљивом, драматичном, често и трагичном животу Срба са севера Албаније и из региона Скадра.

Tу су краљеви српски Петрислав, па свети Јован Владимир, Владислав који су владали у 9. 10. 11. веку и територијом данашње Албаније. Доказ су и српске краљевске породице од Бодинових, Немањића, Мрњавчевића, Балшића… Срби су страоседеоци на овим просторима и тај суверени осећај, који ауторка носи у себи, је у ствари уверење које са собом имају Срби који живе у Албанији, са којима се она дружи, разговара, обилази православне светиње.

Обнављање православне вере и обичаја постаје тако, утисак је списатељице, темељ даљег опстанка Срба на овим просторима.

Улаз је слободан.

ИК Прометеј

Светозара Милетића 16

Нови Сад, 21 000

телефон: 021/6616-018

e-mail: prometej.promocije@gmail.com

sajt: www.prometej.rs

Прометеј дарује! Бесплатна књига за вас!

Јосиф Бродски је једном рекао: Већи грех од спаљивања књига је не читати књиге.

Светски дан књиге се прославља широм света од 23. априла 1995. године, када је овај празник писане речи установљен на Генералној конференцији Унеска у Паризу.

Ипак, ова традиција вуче знатно дуже корене у Шпанији, где се овај датум обележава од 1923. године, као дан када су преминули великани светске књижевности Мигел де Сервантес и Вилијам Шекспир.

Ове године, Прометеј својим читаоцима, поводом овог пазника, дарује књигу Чудесан живот дипломираних књижевникаАлесандра Карере. Сам наслов носи у себи танану иронију, будући да сви знамо каква судбина очекује дипломиране књижевнике у овим временима. Од 1993. године ова књига је доживела чак седам издања.

Овом приликом вас подсећамо да на сајту Прометеја до краја априла траје Велики ускршњи попуст од 40% на све наше наслове! Пожурите, количине су ограничене!

Књига није храна, али је послатица. Тин Ујевић

Свој примерак књиге можете бесплатно преузети кликом овде.

Ваш Прометеј!

ИК ПРОМЕТЕЈ – Едиција Српске Војводе

Драги пријатељи интернет презентације Водич кроз Свету Гору,

Желимо да вас обавестимо да ћемо вас у наредном периоду у сарадњи са Издавачком кућом Прометеј из Новог Сада информисати о најинтересантнијем штиву ове издавачке куће.

Овај серијал започињемо са Едицијом Српске Војводе.

Одбрана Косова поља 1915

Број страна / Повез / Писмо:

206 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 
ИСБН: 978-86-515-1395-7
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

ВОЈВОДА РАДОМИР ПУТНИК 1

Број страна / Повез / Писмо:

379 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1389-6
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

ВОЈВОДА РАДОМИР ПУТНИК 2

Број страна / Повез / Писмо:

316 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1390-2
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

МОЈЕ УСПОМЕНЕ

Број страна / Повез / Писмо:

358 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1394-0
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

ВОЈВОДА ЖИВОЈИН МИШИЋ

Број страна / Повез / Писмо:

483 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1396-4
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

ВОЈВОДА СТЕПА СТЕПАНОВИЋ 1

Број страна / Повез / Писмо:

259 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1383-4
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

ВОЈВОДА СТЕПА СТЕПАНОВИЋ 2

Број страна / Повез / Писмо:

301 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1384-1
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

МЕМОАРИ. СОЛУНСКИ ФРОНТ, СРБИЈА, БАЛКАН, ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА 1918–1919.

Број страна / Повез / Писмо:

232 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 17 × 24 cm
ИСБН: 978-86-515-1382-7
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј