Манастир Ксенофонт

   Манастир се налази на југозападној страни Свете Горе Атонске покрај самог мора, а од руског манастира Пантелејмона удаљен је око сат хода.

Основао га је у X веку грчки велможа Ксенофонт по коме је манастир добио име. Године 1083. манастир дограђује други византијски велможа, Стефан Друнгариј, који ступа у манастир и постаје монах Симеон. После, за Атон тешког периода, Крсташких похода, најезди Сарацена и пропасти Византије, манастир је обновљен и поново изграђиван. Тако га 1545. године обнављају влашки владар Матеј Басараб и властелини Дука и Радул. Каснија дограђивања вршена су у XIX веку.

Манастир је окружен високим каменим зидинама с утврђеном кулом стражаром, а двориште је изнутра подељено на два дела. На простору већег дворишта, смештен је мермерни Саборни храм, посвећен Светом великомученику Георгију Победоносцу, који је изграђен почетком XIX века. У мањем дворишту налази се црква из XVI века у којој се налазе две особито поштоване иконе израђене у мозаику – светог великомученика Георгија Победоносца и светог великомученика Димитрија Солунског. Осим Саборне цркве у манастиру се налази још осам параклиса.

Међу светињама чувају се две чудотворне иконе у Саборној цркви – Мајке Божије и светог великомученика Георгија Победоносца, као и делови моштију светитеља: великомученице Марине, светог Модеста, Јакова Персијанца, свештеномученика Харалампија, великомученика Пантелејмона, мученице Параскеве и других.

Библиотека располаже древним рукописима и књигама.

6. мај по григоријанском календару.

 

ЧУДОТВОРНЕ ИКОНЕ:

БОГОРОДИЦА ВОДИТЕЉИЦА

СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ГЕОРГИЈЕ

 

ФОТОГРАФИЈЕ МАНАСТИРА: